Hazır CMS
Hazır CMS

CMS, Content Management System Türkçesi İçerik Yönetim Sistemi’dir. Profesyonel jargonda, CMS’ye web sitesi motoru da denir. İnternetteki sitelerin yarısından fazlası hazır CMS üzerinde çalışıyor. Hazır CMS kullanan sitelere örnek vermek gerekirse; WordPress, Joomla!, OpenCart.

Hazır CMS, insanların web siteleri oluşturduğu ve sürdürdüğü bir web uygulamasıdır. CMS'nin ana avantajı, bir web sitesi oluşturmak ve onunla çalışmak için programlama bilmenize gerek olmamasıdır.

Bu makalede, CMS ile ilgili CMS nedir, nasıl çalışırlar gibi temel soruların yanıtlarını bulacaksınız.

CMS Nedir?

CMS, WordPress tarafından desteklenen web sitesi kontrol panelidir.

Hazır CMS nasıl çalışır?

Hangi CMS'yi seçerseniz seçin, sitede özel bir kişisel hesapta çalışırsınız; kontrol panelinde ve bazen bu yere yönetici alanı veya konsol da denir.

WordPress Site Panosu

Tasarım açısından, siteye hazır bir şablon yükleme ve bireysel öğelerini doğrudan hazır CMS kontrol panelinde özelleştirme olanağına sahip olacaksınız: yazı tipleri, renkler, resimler, logo, düğmeler, bağlantılar. Özelleştirme seçenekleri şablona bağlı olarak değişecektir.

Yerleşik WordPress Görsel Düzenleyici

Şablonlar ücretli ve ücretsizdir. Genellikle binlerce, hatta on binlerce seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.

WordPress Kontrol Panelinde Ücretsiz Şablonlar Bölümü

Bazı hazır CMS'ler, şablonlara ek olarak, sayfaları bir görsel düzenleyicide manuel olarak birleştirebileceğiniz sayfa oluşturucuları destekler. PowerPoint veya Google Slaytlar'da sunuların oluşturulmasına benzer.

WordPress için popüler sayfa oluşturucunun kontrol paneli - Elementor Site Builder

Site işlevselliği açısından, hazır CMS'yi kurduktan hemen sonra site gerekli minimuma sahip olacaktır, ancak eksik işlevler genellikle ayrı olarak bağlanabilir. Bu eklentilerle yapılır. Bunlara uzantılar, eklentiler veya modüller de denir. Onların yardımıyla siteye, örneğin bir çevrimiçi mağazanın, bir iletişim formunun, bir açılır pencerenin, bir bülten abonelik formunun, bir çevrimiçi sohbetin, bölgenizdeki popüler bir ödeme veya teslimat yönteminin işlevselliğini ekleyebilirsiniz. Şablonlarda olduğu gibi, eklentiler de ücretli ve ücretsiz olarak gelir.

Hazır CMS kullanmanın sunmuş olduğu birçok avantajlar ve dezavantajları vardır.

CMS'nin Avantajları:

· Kendiniz ve kısa sürede bir web sitesi oluşturabilirsiniz,

· Tasarım ve programlamayı anlamanıza gerek yok,

· Web sitesi geliştirme daha az maliyetli olacaktır,

· Sitenin içeriğini yönetmek için uygun.

Teklif Al

CMS'nin Dezavantajları:

· Eklentilerle yeni sürümlerin güncellemelerini ve uyumluluğunu izlemeniz gerekir,

· Sitede çok fazla eklenti varsa performans genellikle düşer,

· Tüm işlevler uygulanamaz,

· Olağandışı görevler için uygun değildir.

Hazır CMS ile ilgili sorular

· Bir web sitesi için neden bir CMS'ye ihtiyacınız var?

Hazır CMS (içerik yönetim sistemi) sitenin içeriğini yönetmenizi sağlar. Aynı anda birkaç çalışma alanında maliyetleri düşürmeye yardımcı olacaktır:

İçerik yönetim sistemi, sitedeki bilgileri tamamlayabilecek veya değiştirebilecektir.

Bir SEO uzmanı, programcıların yardımı olmadan, örneğin meta etiketler yazmak gibi arama motorları için önemli parametreleri ayarlayabilecektir.

Programcı, Hazır CMS olmadan sıfırdan kod yazmak zorunda kalacakları platform tarafından sağlanan hazır işlevsel çözümleri kullanabilecektir.

Hazır CMS yardımıyla site ile ilgili birçok görevi programlama becerisine sahip olmadan çözebilirsiniz.

· Kontrol sistemi seçimini ne belirleyecek?

Kontrol sistemi seçimi birkaç parametreye bağlıdır:

· işlevsellik

· güvenlik,

· esneklik

· platformun popülaritesi ve alaka düzeyi.

İlk aşamada, seçilen kontrol sisteminde istenen işlevlerin uygulanmasının mümkün olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir, bu adımda bir şeyi dikkate almazsanız, gelecekte bu, işçilik maliyetlerinde bir artışa neden olabilir. Hatta bir geliştirme hatasına sebep olabilir.

Ardından, sistemin olası saldırılara ve bilgisayar korsanlarına karşı ne kadar iyi korunduğuna ilişkin bilgileri incelemeli ve gerekli güvenlik düzeyine karşılık gelen şeyi seçmelisiniz.

O zaman projenin gelişimi için beklentileri değerlendirmelisiniz. Gelecekte ek işlevler sunmayı planlıyorsanız, bu tür özellikler CMS'ye eklenmelidir. Aksi takdirde, yeni bir sitenin geliştirilmesine kadar site üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılması gerekebilir.

Sitenin daha fazla desteklenmesine ve geliştirilmesine ihtiyaç varsa, platformun popülaritesi ve uygunluğu önemli olabilir. Bir CMS ne kadar sık ​​kullanılırsa ve ne kadar aktif olarak gelişirse, onunla çalışabilecek yetkin bir yüklenici bulmak o kadar kolay olur.

· Hazır CMS bakım maliyeti ne kadardır?

Bir CMS'yi sürdürmenin maliyeti, sitenin desteklenmesi ve geliştirilmesinin bir parçası olarak hangi görevlerin ele alınması gerektiğine bağlıdır.

İşçilik maliyetlerini tahmin etmek için yükleniciye danışmak ve önerilen iş havuzunu belirlemek gerekir. Maliyetleri web ajanslarının fiyatlandırmasına bağlı olacaktır.

Ayrıca, bazı yönetim sistemlerinin periyodik olarak yenilenmesi gereken ücretli bir lisans gerektirdiğini de dikkate almakta fayda vardır.

Son Yazılar

Kategoriler